2012. május 10., csütörtök

RR Termésnaptár - május - tőzegáfonya

Nagy lelkesedéssel kezdtem bele a májusi RR - be. Fantasztikusan könnyű bánni az anyaggal, és az is különlegessé teszi, hogy Edido nem csak a bogyós képeket, hanem a hozzá tartozó ágakat is beletervezte a munkába. Terítő nagyságú - gondolom annak is szánja. Neki így tetszett jobban, madárka nélkül. Nagyon szép lesz!
Csatolok még ide az előző hónapokban készült képeket is, érdemes megnézni a töbiek gyönyörű munkáját is. Igaz, hogy nem mindenki vállalta be az RR készítésében a kis képek mellé az ágakat, de már így is nagyon mutatós!
A februári hóbogyó Betti munkája csupa romantika :)

Áprilisban készültek Mizsuzsa életteli lila bogyói

A kész munkában három sorban a 12 hónap.
De szeretném közelről is látni, ha már mind készen lesz!
Az én tőzegáfonyáim mmár a következő sor elejére kerülnek.
Majd ha készen leszek vele teszek fel újabb fotót róla.A tőzegáfonya Magyarországon védett,
tőzegmohalápokon élő jégkorszaki reliktum növényfaj.Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi részein elterjedt, tőzegmohalápok nedves részein él.


Alacsony, 5-10 centiméter hosszú, meddő, legyökerező oldalhajtásokkal rendelkező örökzöld törpecserje. A levelek elliptikusak, hegyes csúcsúak, legfeljebb 15 milliméter hosszúak, élük visszahajló, színük fényes zöld, fonákjuk fehéres.A virágok a kúszó hajtások csúcsán erednek, a kocsányok 2-4 centiméter hosszúak, enyhén pelyhesek, hosszuk felénél általában két apró levélcsökevényt viselnek. Az enyhén rózsaszínű, vagy fehér színű párta négycimpájú, a cimpák hátrahajlók, 5-6 milliméter hosszúak.


Védettsége miatt termésének gyűjtése, termesztése Magyarországon engedélyhez kötött, az amerikai tőzegáfonya azonban szabadon termeszthető.

Gyümölcsének gyulladások elleni gyógyító hatását már az amerikai indiánok is ismerték.

Az áfonyabogyókat összezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták.
Ezen kívül alkalmazták még skorbut kezelésére is.Az orvostudomány újabban a húgyúti rendszer bakteriális fertőzéseinek megelőzésében és kezelésében játszott szerepet vizsgálja. Ezen kívül proanthocyanidin tartalmának köszönhetően elsőrendű antioxidáns, védi a szervezetet a gyors öregedés ellen.

Nincsenek megjegyzések: